Meni

Istorijat kompanije Belinka

Belinkini počeci sežu u 1948. godinu, kada je u Sloveniji sagrađena prva fabrika za proizvodnju vodonik peroksida. Belinka je rasla iz godine u godinu, a proširila se i na strana tržišta. Prvobitni deo Belinke, koji još uvek proizvodi vodonikova jedinjenja, vremenom je nazvan Belinka Perkemija.

Tokom šezdesetih godina prošlog veka, Belinka je uspešno nastavila da se širi u drugim oblastima i segmentima kupaca, uz proizvodnju premaza za drvo za široku potrošnju. Ovaj period je obeležen plodonosnim ugovorom o licenciranju sa vodećim proizvođačem premaza za drvo u to vreme, danskim Sadolinom. Sredinom osamdesetih, Belinka je počela da proizvodi premaze za drvo, primenjujući sopstvenu tehnologiju i pod svojim nazivom brenda. Kompanija koja danas proizvodi i plasira Belinka premaze za drvo naziva se Belinka Belles.

2007. godine, Belinka, a samim tim Belinka Belles, postala je članica grupacije Helios. Kao deo grupacije, 2014. godine, postala je deo većinskog vlasništva grupacije RIH Coating. 2017. godine, Kansai Paint, jedna od deset najvećih svetskih kompanija za proizvodnju premaza, postala je vlasnik cele grupacije Helios.

Do današnjeg dana, kompanija Belinka Belles razvila je brojne proizvode za sveobuhvatnu zaštitu drveta i isticanje njegove prirodne lepote. U ponudi je široka paleta proizvoda, namenjenih prevashodno krajnjim korisnicima. Tokom decenija poslovanja, Belinka je postala sinonim za zaštitu drveta.