КОЛАЧИЊА


УПОТРЕБА НА КОЛАЧИЊА

Во Helios TBLUS, d.o.o. го почитуваме правото на приватност. Правилата што се однесуваат на употреба на колачиња и слична технологија за зачувување на податоци или пристап до податоци од уредот на лицето кое ја посетува нашата веб-страница, се регулирани со Општата дирекција за заштита на податоци (General Data Protection Regulation (GDPR)).

 

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА?

Колачиња се мали датотеки со текст кои се симнуваат во уредот од корисникот (компјутер, таблет, телефон) при посета на веб-страница. Колачињата обично вклучуваат: име на серверот од којшто е испратено колачето; рокот на траење на колачето и неговата вредност (обично е единствен број што се генерира случајно).   Самите колачиња не содржат и не собираат информации, и нивното складирање е под целосна контрола на пребарувачот што се користи.

Нагодувања за колачиња

ЗА ШТО СЛУЖАТ КОЛАЧИЊАТА?

Колачињата главно се користат за подобрување на корисничкото искуство.   Со помош на колачињата, интеракцијата меѓу корисникот и веб-локацијата е поедноставна и побрза бидејќи веб-локацијата ги „памти“ изборите на корисникот во текот на сесијата (колачиња за сесија) или подолг временски период (трајни колачиња).

Веб-локацијата може да употребува свои колачиња (колачиња од прв ред) или може да употребува колачиња од други локации или услуги што прикажуваат содржина на страната која ја посетува корисникот (колачиња од трет ред), на пр. фејсбук.

 

ЛИСТА НА КОЛАЧИЊА НА ВЕБ-СТРАНИЦАТА

Неопходни колачиња:

ИмеЦелРок на траењеПроцесор
cookie_notice_acceptedChecking user cookies confirmation.1 monthHelios TBLUS, d.o.o.
APISIDUsed for Google reCAPTCHA.PersistentGoogle (Google Inc., USA, SCC)*
HSIDUsed for Google reCAPTCHA.PersistentGoogle (Google Inc., USA, SCC)*
NIDUsed for Google reCAPTCHA.PersistentGoogle (Google Inc., USA, SCC)*
SAPISIDUsed for Google reCAPTCHA.PersistentGoogle (Google Inc., USA, SCC)*
SIDUsed for Google reCAPTCHA.PersistentGoogle (Google Inc., USA, SCC)*
SIDCCUsed for Google reCAPTCHA.PersistentGoogle (Google Inc., USA, SCC)*
SSIDUsed for Google reCAPTCHA.PersistentGoogle (Google Inc., USA, SCC)*

 

Колачиња за веб анализа:

ИмеЦелРок на траењеПроцесор
collectUsed to send data to Google Analytics about the visitor’s device and behaviour. Tracks the visitor across devices and marketing channels.End of sessionGoogle Analytics (Google Inc., USA, SCC)*

 

Колачиња за социјални медиуми:

ИмеЦелРок на траењеПроцесор
CacheStorageVersionUsed by Facebook to deliver a series of advertisement products such as real time bidding from third party advertisers.PersistentFacebook (Facebook Inc., USA, SCC)*
frUsed by Facebook to deliver a series of advertisement products such as real time bidding from third party advertisers.3 monthsFacebook (Facebook Inc., USA, SCC)*
trConversion trackingEnd of sessionFacebook (Facebook Inc., USA, SCC)*

 

НАГОДУВАЊА ЗА КОЛАЧИЊА

Корисникот може во секое време да го ограничи или оневозможи складирањето на колачиња со промена на нивните нагодувања во веб-прелистувачот што се користи.