O obnavljanju premaza

Sve drvene elemente odnosno površine treba održavati i prikladno za njih brinuti.
Više o tome kada je potrebna obnova premaza, kakav alat je za to potreban, kako napraviti obnovu istrošenih, ali i još neistrošenih površina, te površina na kojima su vidljiva mehanička oštećenja, možete pročitati u poglavlju s naslovom O obnavljanju premaza.

Pored toga, savjetovati ćemo vam kako se pri premazivanju lazurom sprječava tamnenje površine i kako se može posvijetliti drvena površina, koja je bila premazana tamnom lazurom

Kada je potrebna obnova?
Kakav je alat potreban za obnavljanje?
Kako se obnavljaju površine, koje su malo istrošene?
Obnavljanje oštećenih površina
Problemi mehaničkih oštećenja i raspuklina?
Kako spriječiti tamnjenje površine pri premazivanju lazurom?
Posvjetljivanje tamnih lazura.


Kada je potrebna obnova?

Dovoljno je napraviti test s kapljicom vode. Na površinu premaza treba kapnuti kap vode. Ako se ta kapljica brzo upije u drvo, premaz treba odmah obnoviti. Prije novog nanošenja boje, površinu treba još iščetkati odnosno pobrusiti, ovisno o tome u kojoj je mjeri propao postojeći premaz.

Kada kapljica ostane na vodoravnoj drvenoj površini odnosno ako odmah sklizne s kose površine,zaštita je drva još dovoljno dobra i obnova premaza još nije potrebna. Svakako test s kapljicom vode nije jedini mjerodavni test, koji će ukazati na potrebu za obnovom premaza.
Ako na premazu postoje mehanička oštećenja (npr. od tuče) ili raspukline, isto je tako potrebno obnavljanje. Drvo također treba detaljno pregledati i utvrditi jesu li ga napali drvni nametnici. Tada je obnova, odnosno prije toga sanacija drva, još hitnija nego inače.

Ako se kapljica brzo upije u drvo, premaz treba odmah obnoviti.


Kakav je alat potreban za obnavljanje?

Alat, potreban za obnavljanje bira se ovisno o stupnju istrošenosti površine.
Za pripremu površine potreban je brusni papir ili brusna spužvica, dok pri jače istrošenim površinama potrebna je i mjedena četka. Kvalitetu kistova i ostalog alata treba prilagoditi kvaliteti premaza.

Potreban alat za obnavljanje.


Kako se obnavljaju površine, koje su malo istrošene?

To so naizgled neoštećene površine, koje se jednostavno obnavljaju, odnosno radi se samo tzv. “osvježavajući premaz”. Pri obnavljanju drva premazanog lazurama  ili prekrivajućim premazima treba napraviti blago brušenje. Time će se s površine ukloniti nečistoće i slabo učvršćeni djelići premaza.
Zatim površinu treba očistiti od prašine i premazati tankim slojem prikladnog premaza.

img2751[1]


Obnavljanje oštećenih površina

Obnavljanje oštećenih površina je zahtjevnije.
Ako su na površini lazurnog premaza vidljiva oštećenja ili su drvo napali drvni nametnici, površinu najprije treba iščetkati.
Ako se lazura guli, potrebno je brušenjem ukloniti sve dijelove starog premaza koji se slabo drže. Površinu pripremljenu na taj način najprije treba premazati sredstvom za uništavanje drvnih nametnika (Belocid, Fentin, Algid). Nakon temeljitog sušenja nanosi se odgovarajući premaz u propisanoj količini.

img2752[1]


Problemi mehaničkih oštećenja i raspuklina

Kada primijetite prve pukotine na površini prekrivajućeg premaza, morate odmah obnoviti oštećene dijelove premaza.
Naime, slijedeća faza je ljuštenje premaza. A tada je obnavljanje zahtjevnije.
Oštećenja premaza najčešće se primijete prekasno, te se zato počinje jače ljuštiti. A tada drvo najčešće napadaju gljivice i kukci.


Kako spriječiti tamnjenje površine pri premazivanju lazurom?

Pri obnavljanju odnosno pri svakom dodatnom sloju lazure površina postaje tamnija. Ako to želite barem djelomično izbjeći, potrebno je cijelu površinu premazati lazurom svjetlije nijanse ili pak obojenoj lazuri smanjiti jakost nijanse dodavanjem bezbojne lazure.
Pri tem treba obratiti pozornost kod pripreme mješavine da ne bi pretjerano smanjili UV zaštitu premaza. Obojenom Beltopu uv plus može se dodati bezbojni Beltop uv plus u omjeru 1:1, a obojenom se Exterieru dodaje Exterier št. 61 također u omjeru 1:1.
Kada se priprema mješavina obojenog Beltona s bezbojnim, tada se obojenom Beltonu smije dodati najviše 30% bezbojne lazure.
Ono što nikako ne preporučujemo je da se drvene površine obnavljaju samo s Beltopom uv plus ili također poluprovidnim Exterierom. Na taj se način ne može izbjeći tamnjenje površine, jer te lazure sadrže dodatke koji uzrokuju mliječan ili čak prugast završni izgled površine. A to je osobito vidljivo na tamnijim podlogama.


Posvjetljivanje tamnih lazura

Kada želite promijeniti boju drvene površine koje je bilo obrađeno tamnom lazurom, treba je uz prikladnu pripremu najprije premazati s »illumina-om« – lazurom za posvjetljivanje nijanse i tek zatim premazati lazurom na bazi organskih otapala (Beltop uv plus) u izabranoj svjetlijoj nijansi.
Nakon premazivanja »illumina-om« struktura drva više neće biti vidljiva, ali pravilnom pripremom površine i pravilnim načinom rada postiže se utisak vidljive strukture drva.
Saznajte više informacija o ovoj temi.